אימון במשקולות – מכונות כוח


בשנים האחרונות חלה התפתחות רבה במכשור המתוחכם לפיתוח כוח. נבנו מכונות כוח מסוגים שונים, הפועלות על בסיס של התנגדות לתנועה כמו: מכונות חשמליות שניתן לבצע בהן מבחן כוח ועל בסיס תוצאות המבחן, מווסתת המכונה את ההתנגדות הרצויה באימון. מכונות כוח אחרות,יוצרות התנגדות על בסיס של לחץ שמן, לחץ אויר, חיכוך, או קפיצים. אולם, מרבית מכונות הכוח הנמצאות בשימוש בחדרי הכושר ובמועדוני הבריאות, פועלות על בסיס התנגדות של משקולות.

להלן יתרונות וחסרונות מכונות הכוח בהשוואה למשקולות החופשיות

יתרונות 
• קלות לשימוש – נוחות לעבודה עצמית, אינן מצריכות עזרה או השגחה, התאמת ההתנגדות בהן פשוטה ומהירה וכמו כן, ניתנות להתאמה פשוטה לממדי גופו של המתאמן.
• בטוחות למבצע ולסביבה – המתאמן יושב או שוכב , טווח התנועה ומסלולה קבועים, המשקולת נעה על גבי מסילה מוגנת ולכן קיימת סכנה מזערית לפגיעות גופניות.
• אסתטיות – המושב מרופד, המכונה צבועה או מצופה בניקל, יש ידיות לתמיכה בעת ביצוע התרגיל, תנועת המשקולות שקטה וחלקה, אין תחושה בזמן הביצוע שהמתאמן "מרים ברזלים", אלא מבצע תרגיל במאמץ גופני.
• מיומנות הביצוע פשוטה – מבנה המכונה "מכתיב" את ביצוע התרגיל ועל כן, קשה שלא לבצעו כראוי.
• התנגדות שווה בכל טווח התנועה – ( יתרון ביומכאני משמעותי בהשוואה למשקולות החופשיות).
 בעת אימון במשקולות חופשיות , ישנן נקודות מסוימות לאורך טווח התנועה, בהן העומס על השריר נמוך או גבוה יותר מאשר בנקודות אחרות. הסיבה לכך היא, שהזווית שבה מושך השריר את העצם משתנה תוך כדי תנועה. כאשר זווית התנועה יעילה פחות, מוקדש רק חלק מכוח השריר לביצוע התנועה ואז קיימת תחושה שהמשקולת כבדה יותר. לעומת זאת, כאשר זווית התנועה יעילה, כל כוח השריר מושקע בתנועה והמתאמן חש שהמשקולת קלה יותר.
מכונות הכוח התגברו במידה רבה על הבעיה הזו, כיוון שהן מסוגלות לשנות את עוצמת ההתנגדות בעת ביצוע התרגיל על ידי מערכת מנופים, גלגלים וגלגליות אליפסיות, כך שבזווית התנועה הפחות יעילה של השריר, יורדת רמת ההתנגדות ובזווית התנועה שבה השריר מתפקד ביעילות רבה יותר, עוצמת ההתנגדות עולה. בדרך זו השריר משקיע מאמץ שווה לאורך כל טווח התנועה שלו וכוחו מתפתח בצורה אחידה. מסיבה זו נקראות מכונות הכוח גם מכונות בהתנגדות משתנה (Variable Resistance Machines).


חסרונות
• עלות גבוהה – מחיר מכונות הכוח גבוה בהשוואה למשקולות החופשיות.
• כל מכונת כוח מיועדת לאימון קבוצת שרירים ייחודית – בכל מכונת כוח ניתן לבצע רק תרגיל אחד, המתאים לקבוצת שרירים ייחודית. לכן, כדי לאמן את כל קבוצות השרירים העיקריות בגוף דרוש מספר רב של מכונות כוח – בין שמונה לעשר מכונות לפחות.

האם כדאי להתאמן במכונות כוח או במשקולות חופשיות?
לאור  הנתונים שהוצגו לעיל, נשאלת השאלה איזה משני סוגי המכשירים (משקולות חופשיות או מכונות כוח) ייתן תוצאות טובות יותר? ובאיזה מהמכשירים עדיף להתאמן?
מחקרים השוואתיים, שבדקו את ההשפעה על פיתוח הכוח שיש לסוגי ציוד שונים באימון במשקולות, הוכיחו שאין הבדל משמעותי בכוח או בסבולת השרירית שהתפתחו בשריר בעקבות אימון במשקולות חופשיות או לחילופין באמצעות השימוש במכונות לפיתוח כוח.
לכן, המסקנה היא: שאימון במשקולות אינו חייב להיות מוגבל לסוג ציוד מסוים, בחירת הציוד נעשית על פי שיקולי נוחות, זמינות, ומטרות האימון. אף על פי כן, אפשר לראות העדפה ברורה בבחירת הציוד בקרב אוכלוסיות משתמשים שונות:

• מתאמן בראשית דרכו -  מעדיף להשתמש במכונות כוח – כיוון שהן נוחות וקלות לשימוש, בטוחות, ומיומנות הביצוע בהן פשוטה.
• מתאמנים מנוסים -  בעלי כושר גופני טוב, המתאמנים עם חבר (משגיח) ומבצעים מספר  תרגילים במשקל גבוה, מעדיפים להתאמן במשקולות חופשיות.
• מפתחי גוף – כ- 80% ממשך האימון יתבצע בעזרת משקולות חופשיות, 20% מזמן האימון במכונות כוח, בעיקר במתקן המשיכה (Pulley).
• מרבית הנשים - המתאמנות בחדר כוח מעדיפות מכונות כוח, כיוון שהן אסתטיות, נוחות, וניתן בקלות ובפשטות להתאים בהן את ההתנגדות.
• מכונות כוח שבאמצעותן אפשר לאמן את כל קבוצות השרירים נמצאות רק בחדרי כושר ובמועדוני בריאות, עובדה המחייבת את המתאמן להיות חבר מועדון.
• משקולות חופשיות בעיקר משקוליות-יד, נוחות מאוד לאימון בבית.
• ספורטאים – המתחרים בענפי ספורט שונים, מעדיפים להתאמן בעיקר במשקולות חופשיות. כיוון, שבאמצעותם אפשר לאמן את השרירים במסלול המיומנות הספורטיבית הייחודית.

לסיכום, הדבר החשוב ביותר באימון המשקולות אינו הציוד שבו משתמש מתאמן, כי אם בחירת התרגילים המתאימים, תכנון וביצוע נכון של האימונים ובעיקר התמדה, עקביות והנאה מהאימונים. 

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.